
Objectes de desig
Des dels seus inicis, el surrealisme es va inspirar en el disseny i en els objectes quotidians. No obstant això, l´impacte que va tenir aquest moviment artístic sobre el disseny, especialment després de la Segona Guerra Mundial, és poc conegut.
En aquesta exposició s´explora l´intercanvi en totes dues direccions entre surrealisme i disseny, juxtaposant obres d´art surrealista i peces de disseny destacades dels últims cent anys.
Després de presentar-se oficialment el 1924 amb la publicació del Manifest del surrealisme d´André Breton, el surrealisme es convertir ràpidament en un moviment intel·lectual i polític internacional els membres del qual provenien de diversos orígens i disciplines, entre les quals l´escriptura, el cinema i les belles arts. El disseny i els objectes quotidians van ser una gran font d´inspiració i van tenir un paper crucial en la seva evolució. Menys conegut és, malgrat això, l´impacte decisiu del surrealisme en el disseny, que ha tingut un paper cabdal per alliberar el disseny del dogma funcionalista segons el qual "la forma segueix la funció". A la llum de la creixent crítica adreçada al disseny racionalista a partir dels anys trenta i, especialment, després de la Segona Guerra Mundial, el surrealisme va obrir nous camins que abordaven les emocions, les fantasies, les pors i altres qüestions existencials.
L´exposició aportarà llum sobre aquest diàleg creatiu fascinant i continuat, juxtaposant obres d´art surrealista i peces de disseny per tal de revelar uns paral·lelismes que rarament s´han estudiat. També s´hi inclouran pintures, escultures, objectes de col·lecció, cartells, revistes, llibres i fotografies, com també pel·lícules històriques. Entre els artistes exposats hi ha Gae Aulenti, Björk, Claude Cahun, Achille Castiglioni, Giorgio de Chirico, Le Corbusier, Salvador Dalí, Isamu Noguchi o Meret Oppenheim, entre molts altres.
Exposició produïda i organitzada amb el Vitra Design Museum
Patrocinada per Hugo Boss
Amb el suport d´Art Mentor Foundation Lucerne


Victor Papanek
L’exposició Victor Papanek: la política del disseny és la primera gran retrospectiva centrada en el dissenyador, autor i activista Victor J. Papanek (1923-1998).
Quin ha de ser avui el rol del disseny i del dissenyador per ser veritablement útils a la societat? Aquest és un debat molt present arreu en les darreres dècades i una reflexió que ja va abordar Víctor Papanek, un dels pioners del disseny contemporani i un dels precursors més influents de l’activisme social i la sostenibilitat en el disseny. Les idees i preguntes que Papanek ja abordava durant els anys seixanta continuen sent de gran rellevància per al disseny i constitueixen l’essència del disseny crític, social, inclusiu i interdisciplinari.
Papanek és autor del llibre Disseny per al món real (1971), encara avui dia el més llegit sobre disseny. En aquest treball fa una crida per a la inclusió, la justícia social i la sostenibilitat, temes que avui continuen sent de gran rellevància per al disseny.
La vida i l’obra de Papanek es presenten en aquesta exposició a través d’una àmplia sèrie de peces originals i evocadores procedents de l’arxiu de la Fundació Victor Papanek, a més d’objectes d’alguns dels seus contemporanis com Buckminster Fuller i el grup radical Global Tools, entre d’altres. Les idees de Papanek traslladades al segle XXI i el seu impacte durador les trobarem també als projectes de diversos dissenyadors i artistes internacionals relacionats amb el camp del disseny crític, social i activista.
La mostra s’estructura per temes a partir de l’obra de Papanek i els seus contemporanis, com la política sobre dades i sobre els mitjans, les estructures socials digitals, la biotecnologia, la metodologia del disseny o design thinking, la sostenibilitat i la inclusió social amb una reflexió de fons: la importància del disseny com a eina política.
Aquesta exposició és una col·laboració entre el Museu del Disseny de Barcelona i el Vitra Design Museum, juntament amb la Fundació Victor J. Papanek, Universitat d’Arts Aplicades de Viena.
COMISSARI/A
Alison Clarke (Victor J. Papanek Foundation, University of Applied Arts Vienna), Amelie Klein (Vitra Design Museum).
