top of page

CINEMA SOVIÈTIC

El cinema rus i soviètic va ser durant molt de temps un dels més importants del cinema europeu.  Entre febrer i octubre de 1917 es desenvolupa l'anomenada revolució russa.  Els treballadors de les fabriques, els pagesos pobres i els soldats de l'exèrcit, la misèria i l'explotació de les classes baixes al sistema econòmic capitalista i a favor de firmar la pau i retirar-se de la I Guerra Mundial. 

 La pel·lícula d'Eisenstein El cuirassat Potemkin (1925), que posa en imatges la Revolució russa de 1905, figura sempre al primer rang del panteó dels historiadors del cinema.

El cinema soviètic ha donat lloc a diverses interpretacions que s'han enfocat, o sobre el cinema com a obra d'art, el cinema com a propaganda o el cinema com a objecte d'espectacle. La fama mundial del cinema mut soviètic revolucionari ha emmascarat tanmateix l'existència, sota el règim tsarista, d'un ric cinema rus, avui descobert per les filmoteques.

REVOLUCIÓ RUSSA

La Revolució Russa de 1917 fou un procés polític que culminà el mateix any amb l'establiment d'una república que substituí el sistema tsarista anterior i que porta a l'establiment de la Unió Soviètica.

CAUSES POLÍTIQUES

El poble rus odiava el règim autoritari del tsar Nicolau II, membre de la dinastia dels Romànov. Les baixes que els russos van patir durant la Primera Guerra Mundial van debilitar encara més la imatge del tsar i va dur al descontentament de la massa social, desmoralitzada i en situació d'una profunda crisi. El règim despòtic del tsar es trobava antiquat, encara que ell no se n'adonava. Això va provocar tensions dins de la classe baixa rural que va desembocar en altercats i revoltes. Econòmicament, la inflació i la fam per tot Rússia va contribuir així mateix a la revolució.

CAUSES ECONÒMIQUES

Les causes econòmiques de la Revolució Russa s'atribueixen en gran manera a la mala gestió del tsar, sumada a la Primera Guerra Mundial. Més de quinze milions d'homes es van unir a l'exèrcit, que va deixar un nombre insuficient de treballadors a les fàbriques i les granges. El resultat va ser una escassetat generalitzada d'aliments i matèries primeres. Els obrers van haver de suportar terribles condicions de treball, incloent-hi jornades de dotze a catorze hores i baixos salaris. Es van desencadenar quantioses revoltes i vagues reivindicant millors condicions i millors salaris.

Els preus es van disparar a mesura que els béns essencials eren cada vegada més escassos. El 1917, la fam amenaçava a moltes de les grans ciutats. El fracàs de Nicolau a resoldre els problemes econòmics del seu país i la promesa del comunisme per aplacar la fam va compondre el nucli d'aquesta revolució.

CAUSES SOCIALS

Les causes socials de la Revolució tenen l'origen en segles d'opressió del règim tsarista sobre les classes baixes, a més dels excessos de Nicolau en la I Guerra Mundial. Aproximadament un 85% del poble rus formava part de la pagesia, oprimit per les classes superiors i el mateix règim.

La situació social de la Rússia de Nicolau: una petita classe de nobles terratinents controlaven una vasta quantitat de serfs. El 1861, el tsar Alexandre II de Rússia va emancipar aquests camperols no per raons morals sinó perquè impedia l'avanç social de Rússia. No obstant això, aquesta nova llibertat va ser de caràcter limitat, atès que no tenien cap terra per conrear. Com a resultat, el govern va elaborar noves lleis que els atorgaven petites parcel·les de treball. Tot i això, la quantitat de terra que se'ls va cedir va ser insuficient, de manera que es van desencadenar enormes revoltes. La Primera Guerra Mundial només va augmentar el caos. La ingent demanda de producció industrial d'articles de guerra i obrers va causar moltes més insurreccions i vagues. A més a més, com que es necessitaven molts treballadors a les fàbriques, els pagesos van emigrar a les ciutats, que aviat es van veure superpoblades, vivint sota condicions que ràpidament van empitjorar. la situació social de la Rússia de Nicolau: una petita classe de nobles terratinents controlaven una vasta quantitat de serfs. El 1861, el tsar Alexandre II de Rússia va emancipar aquests camperols no per raons morals sinó perquè impedia l'avanç social de Rússia. No obstant això, aquesta nova llibertat va ser de caràcter limitat, atès que no tenien cap terra per conrear. Com a resultat, el govern va elaborar noves lleis que els atorgaven petites parcel·les de treball. Tot i això, la quantitat de terra que se'ls va cedir va ser insuficient, de manera que es van desencadenar enormes revoltes. La Primera Guerra Mundial només va augmentar el caos. La ingent demanda de producció industrial d'articles de guerra i obrers va causar moltes més insurreccions i vagues. A més a més, com que es necessitaven molts treballadors a les fàbriques, els pagesos van emigrar a les ciutats, que aviat es van veure superpoblades, vivint sota condicions que ràpidament van empitjorar. 

El 1917, la fam amenaçava a la majoria de les grans ciutats. La suma de tots els factors anteriors contribuí a un creixent descontentament entre els ciutadans russos, que posteriorment desembocaria en la Revolució.

CARACTERISTIQUES

  • Importància al muntatge.

  • Realisme en imatges (crua realitat)

  • Cinema documental.

  • Accions revolucionàries, patriòtiques i obreres.

  • Mut (algun text)

  • Política.

  • Càmera ràpida.

CURT CINEMA

STORYLINE

Una adolescent ha de portar un cistell de menjar a casa de l'àvia que està malalta i lesionada a causa de les condicions laborals. Pel camí seran presentades les diverses circunstàncies que vivien en aquesta època.

 

GUIÓ LITERARI

La protagonista d'aquest curt és una adolescent valenta i segura d'ella mateixa que serà l'encarregada de portar un cistell amb menjar per la seva àvia ja que ella, esta molt malalta degut a una lesió que va patir a la fàbrica on treballava. Les condicions d'aquesta fàbrica eren pèsimes. Tot comença quan la jove surt de casa i es troba:

 

  • Moviments obrers (manifestació i queixes)

  • Probresa (noi demanant diners)

  • Emigrar (gent amb maletes)

 

CARACTERISTIQUES DEL CINEMA SOVIÈTIC QUE APAREIXEN

​​

  • Realisme en imatges (crua realitat)

  • Cinema documental.

  • Accions revolucionàries, patriòtiques i obreres.

  • Mut (algun text)

  • Política.

  • Càmera ràpida.

STORYBOARD

0001.jpg

MÚSICA

Inspirada en Octubre (en ruso: 'Октябрь') película soviética muda de 1928 dirigida por Serguéi Eisenstein y Grigori Aleksándrov

CARTELL

PHOTO-2019-12-12-20-54-08.jpg

VÍDEO

bottom of page